VVS-installatør | Fagmandens autorisation er kundens sikkerhed

​Det sker hver mandag. Uheldige kunder ringer til VVS-installatøren, efter de har prøvet at gøre det selv i weekenden. I nogle tilfælde udløser det blot et smil både hos kunden og installatøren, når det viser sig, at duppeditten, der blev købt i byggemarkedet lørdag formiddag, ikke var så nem at montere alligevel.

Men i mange tilfælde er der ikke noget at smile ad. Forsøget på at gøre det selv kan ende med store vandskader eller energispild. Problemer, der kunne være undgået, hvis fagmanden med autorisationen havde lavet arbejdet fra starten.

Husk altid at anvende en autoriseret VVS-installatør, når nybygning, istandsættelser eller reparationer skal foretages​

Vi ser det jævnligt her i foreningen. "Gør det selv manden" udvikler sig til en katastrofe for familien. Og i de værste tilfælde udvikler skaden sig over år og bliver næsten uoprettelig. Tænk bare på et utæt rør under den nye brusekabine, som farmand har gået og lavet. Vandet siver langsomt ud og underminerer hele huset med økonomisk ruin til følge, fordi der ikke er nogen forsikring, der dækker "gør det selv skader", som skulle have været udført af en fagmand.

Erhvervsorganisation for energi, miljø og klima, er en forening, der hver dag arbejder med spørgsmål om både autorisationens betydning og sikring af kvaliteten blandt virksomheder med autorisation og dermed kvaliteten i boligerne. På baggrund af de mange erfaringer opfordrer vi alle til at benytte de autoriserede VVS-fagfolk ved reparationer, om- og tilbygninger.

Reparations- og vedligeholdelsesopgaver, der bliver udført af "gør det selv folket" i lejligheder kan også have omfattende konsekvenser. Skader i forbindelse med vandinstallationer begrænses nemlig sjældent til den enkelte lejlighed, men berører sædvanligvis også naboer og underboer.

Det er ikke for sjov, at samfundet forlanger, at VVS-installatørerne skal have en autorisation, før de får lov til at udføre vand- og energiinstallationer hos folk. De skader, som både "gør det selv manien" og sort arbejde forvolder, kan få uoverskuelige konsekvenser for kunden. Ringer han i stedet til fagmanden, får han sikkerhed - ikke blot for familiens velfærd og økonomi, men også for kvalitet, æstetik og rigtig vejledning.

Ha​r du brug for hjælp?

Så benyt nedenstående formular. Udfyld gerne din kontaktoplysninger, så vender vi retur snarest.

 
 
 
 
 
Upload billeder
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Økonomisk sikkerhed

En autoriseret VVS-installatør skal ikke blot bestå uddannelsen som gas-, vand- og sanitetsmester på en teknisk skole, han skal også stille en økonomisk sikkerhed, så kunden bliver holdt skadesløs, hvis fagmanden svigter sit ansvar.

Det er Dansk Gasmateriel Prøvning (DGP), der udsteder autorisationen til VVS-installatøren. DGP er en institution under Boligministeriet. Og ifølge dansk lovgivning er det kun personer eller virksomheder, der har autorisation fra DGP, der må udføre eller reparere gas-, vand- og afløbsinstallationer. Overtrædelse af loven kan rent faktisk straffes med bøde.​

Når først man har prøvet at skifte vandlåsen under køkkenvasken ud med en fra byggemarkedet, så er skridtet ikke så langt, før man kaster sig ud i større "gør det selv opgaver", der altså ikke blot er usikre projekter, men også direkte ulovlige.​


Rådgiver

Selvom sikkerhed er det væsentligste aspekt i hele spørgsmålet om autorisation, så er der også andre elementer, der vejer tungt ved at benytte den professionelle håndværker. Et af dem er rådgivning.

I disse år bliver der for alvor sat fokus på vores forbrug af naturens ressourcer. Det gælder ikke mindst vand- og energiforbrug. Og den autoriserede VVS-installatør ved noget om energi, og om hvordan man sparer på den.

VVS-branchen har arbejdet med vand og energi ude hos forbrugeren, lige siden man overhovedet begyndte at lægge vand og varme ind i husene. Derfor har den professionelle VVS-håndværker den erfaring, der er brug for, når familien skal spare på forbruget.

I byggemarkedet kan hverken ekspedienter eller eksperter gennemskue, hvordan familien lever. VVS-installatøren kan rådgive hjemme hos familien og fortælle, hvilken energiform de skal have, hvordan de skal bruge den for at spare mest muligt, og så kan han installere den rigtigt.

Byggemarkederne leverer standardmål. Og det får folk til at gå på kompromis med de drømme, de egentlig havde om for eksempel et nyt badeværelse, fordi byggemarkedet kun leverer brusekabinen i et bestemt mål og saniteten i én farve:

VVS-installatøren kan levere præcis den ønskede brusekabine. Skåret til efter skrå vægge, hjørner eller forlænget til familiens lange teenager; alt kan lade sig gøre hos den professionelle installatør.


Bygherre leverance

Iøvrigt kan det kraftigt frarådes, at man selv går ud og køber vvs artikler, da det er umuligt for VVS-installatøren, at montere disse varer uden ekstra betaling i form af tillæg til timelønnen og risiko tillæg. Disse tillæg skal dække manglende fortjenste på materialerne og risikoen for, at VVS-installatøren enten fejlmonterer eller ødelægger varen. Timelønnen som VVS-installatøren forlanger er baseret på, at der er et vist materialesalg. Loven er sådan, at det er installatøren, der har ansvaret for det arbejde han udfører. Det vil sige at uanset hvad man aftaler er det VVS-installatøren der kommer til at betale det ødelagte og det er ikke muligt at forsikre sig mod disse ting.

Hvis man vil/har købt vvs varerne skal man udfylde en Bygherre leverance formular og aflevere den til VVS-installatøren, som så sætter beløb på tillægsydelserne, hvorefter begge parter underskriver aftalen og arbejdet kan gå igang.

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Rudersdal VVS ApS

Kollerødvej 23, 3450 Allerød

Klik her for rutevejledning

CVR: 29326304

Kontaktoplysninger

Telefon: 44 44 41 31

E-mail: mail@vvs-rudersdal.dk

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 16.00

Lørdag og søndag: lukket